Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

The Politics of Knives – video

απο το crisis-scape.net

The Politics of Knives from Ross Domoney on Vimeo.


Produced by Ross Domoney, Klara Jaya Brekke and Dimitris Dalakoglou.
Filmed and edited by Ross Domoney.
Script edited by Klara Jaya Brekke.
Music by Giorgos Triantafillou.
Special thanks to Lena Theodoropoulou and Yiannis Chri.

Η νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή δραστηριοποιείται στον ελλαδικό χώρο από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Καθ’όλα αυτά τα χρόνια, η Χρυσή Αυγή επιτίθεται σε μετανάστες, αντι-φασίστες, ομοφυλόφιλους – συχνά με την ανοχή ή ακόμα και τη συνεργασία μέρους της ελληνικής αστυνομίας. 
Πρόσφατα, η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής αυξήθηκε κατακόρυφα και ανεξήγητα, η δημοσιοποίηση των δράσεών της στα κυρίαρχα ΜΜΕ επίσης (ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι δράσεις ήταν πραγματικές ή φανταστικές), ενώ εγκαινίασε πάνω από 50 γραφεία σε Αθηναϊκές γειτονιές και ελληνικές πόλεις.


Η φαινομενικά εκρηκτική άνοδος και η είσοδος της ΧΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας συνέβη σε μια κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία επηρέασε ιδιαίτερα την Ελλάδα, ξεκινώντας περίπου από το 2008/09 και έπειτα. Στις εθνικές εκλογές του 2009, η ΧΑ απέσπασε μόλις το 0.2% των ψήφων, ενώ το 2012 το ποσοστό της εκτινάχθηκε στο 7% περίπου. Η εκλογική επιτυχία της ΧΑ συνοδεύτηκε από την προώθηση και καθιέρωση αντι-μεταναστευτικών νομοθετημάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, αστυνομικές επιχειρήσεις οι οποίες στόχευαν συγκεκριμένα στους αντι-φασίστες ακτιβιστές στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, καθώς και την άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα.


Στις 17 Σεπτέμβρη, ένα καθ’ομολογία μέλος της ΧΑ, ο Γιώργος Ρουπακιάς, μαχαίρωσε και σκότωσε τον αντι-φασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα (Killah-P). Στον απόηχο της δολοφονίας, ο επικεφαλής της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και βουλευτές και μέλη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες. Μόλις τώρα, μετά την επί δεκαετίες παρουσία της ΧΑ στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, οι διασυνδέσεις της με τις δυνάμεις ασφαλείας και με το πολιτικό κατεστημένο έρχονται στο φως.

Αναδημοσίευση Μανικάκος
πηγή: //ΠαραλληλοΓράφος//

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου