Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Όλα έτοιμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή διαπλοκή

της Ματίνας Παπαχριστούδη

Από ‘δώ το είχαν, από ‘κεί το έφεραν, το πολιτικό σύστημα διαχείρισης κατάφερε το ακατόρθωτο.
 
Το «παράνομο», κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθεστώς των επί οκτώ χρόνια συνεχόμενων παρατάσεων της «προσωρινής νομιμότητας» των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, σβήνει με μια απλή διάταξη έξι σειρών. 

Με επίκληση των fast track διαδικασιών που απαιτούνται για να «σβήσει» το αναλογικό τηλεοπτικό σήμα, οπωσδήποτε ώς τον Οκτώβριο του 2014.
Τα ιδιωτικά κανάλια του εκδοτικού κατεστημένου, τα οποία γιγαντώθηκαν και διαπλέχτηκαν με τα συμφέροντα του πολιτικού συστήματος και των διαχειριστών του –τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. – με ένα απίστευτο πλέγμα δεκάδων νομοθετικών ρυθμίσεων από το 1989 και δώθε, αθωώνονται για όλες τις «παρατυπίες» του τηλεοπτικού παρελθόντος τους. Αθώα και «νόμιμα» με το άρθρο 43 στο πολυνομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, παίρνουν το πράσινο φως για να εισέλθουν στην ψηφιακή εποχή της διαπλοκής.
Στην ουσία, η υποχρέωση χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στις τηλεοπτικές εταιρίες των εκδοτικών συγκροτημάτων, το βασικό δηλαδή πόλο της διαπλοκής στην Ελλάδα, καταργείται οριστικά. 

Στη νέα ψηφιακή τηλεοπτική εποχή οι τηλεοπτικές εταιρίες γίνονται απλοί «πελάτες» άλλων εταιριών, των παρόχων δικτύου. Αυτοί κατά το νόμο θα πάρουν τις, ψηφιακές πλέον, τηλεοπτικές συχνότητες και θα πληρώνονται από τους «πελάτες» τους, τα ιδιωτικά κανάλια για να μεταδίδεται το τηλεοπτικό πρόγραμμά τους. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα έχουν ήδη ετοιμαστεί γι’ αυτή την εξέλιξη από το 2008. 
Όλα μαζί τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τα Mega, ANT1, Σκάι, Alpha, Star και το τότε Alter, δηλαδή οι επιχειρηματίες Γ. Μπόμπολας, Στ. Ψυχάρης, Μ. Κυριακού, Γ. Βαρδινογιάννης, Δ. Κοντομηνάς και ο Γ. Κουρής, δημιούργησαν την κοινή εταιρία Digea που είναι ο πάροχος δικτύου που θα απαιτήσει τις ψηφιακές συχνότητες. Και θα τις πάρει πολύ σύντομα. Γιατί σύντομα, ίσως και την άλλη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί η δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων από την ΕΕΤΤ.
 
Να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει. 

Οι συχνότητες, η δημόσια περιουσία κατά το Σύνταγμα, έχει μετατραπεί στη μνημονιακή πραγματικότητα της χώρας σε «σπάνιο πόρο» και «περιουσία του Δημοσίου» που πρέπει να ξεπουληθεί. Ειδικότερα το κομμάτι των συχνοτήτων, από την 60η ώς και την 67η συχνότητα στα UHF, συχνότητες που χαρακτηρίζονται ως «ψηφιακό μέρισμα» με αποφάσεις της Κομισιόν, της βιομηχανίας και του κεφαλαίου, μεταβιβάζονται στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς. Το κόστος επενδύσεων που απαιτείται στο φάσμα των UHF για τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών είναι πολύ-πολύ μικρότερο. 

Οι συχνότητες αυτές έπρεπε να δοθούν το 2012, η Κομισιόν όμως και η τρόικα αποδέχθηκαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και η υποχρέωση αυτή μεταφέρθηκε δεσμευτικά, τον Νοέμβριο του 2014. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η αναλογική τηλεόραση να σβήσει και η ψηφιακή μετάβαση να ολοκληρωθεί ώς τον Οκτώβριο του 2014. Στο μεταξύ θα μετακινηθούν και οι συχνότητες του Στρατού για να ελευθερωθεί το φάσμα του «ψηφιακού μερίσματος» που, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, θα δώσει έσοδα 200 εκατ. ευρώ το 2014.

Όλα τα παραπάνω εξηγούν το πώς και το γιατί της συμφωνίας κυβέρνησης και τηλεοπτικών συγκροτημάτων για την κατάργηση των τηλεοπτικών αδειών. Τα ιδιωτικά κανάλια που δεν εκπλήρωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν καμία υποχρέωσή τους, που δεν πλήρωναν για τις συχνότητες, για το ελληνικό σινεμά κ.λπ., με την απλή βεβαίωση του ΕΣΡ πως εξέπεμπαν την 31η Αυγούστου 2013, αποκτούν με το άρθρο 43 του πολυνομοσχεδίου Μητσοτάκη, το «συχωροχάρτι» της αναλογικής διαπλοκής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου