Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Η σιδερένια φτέρνα των Μνημονίων τσακίζει τη δημόσια εκπαίδευση

Small_img_20193
Δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εκατοντάδες είναι τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, 914 είναι τα κενά στα γυμνάσια και τα λύκεια και σε 41 διευθύνσεις της χώρας, χωρίς να υπολογιστούν τα κενά σε καλλιτεχνικά, μουσικά λύκεια και σχολεία ειδικής αγωγής.

Η πολιτική των Μνημονίων σάρωσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο στη δημόσια εκπαίδευση, οδηγώντας τα σχολεία σε ασφυξία και σε ιδιωτικοποίηση σημαντικών πλευρών της λειτουργίας τους, τους εκπαιδευτικούς στον εξανδραποδισμό, με την άλωση μισθών, δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων και τους μαθητές στην αμάθεια με την ένταση των ταξικών φραγμών και το βίαιο πέταγμά τους έξω από το σχολείο.

Τα χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν έχουν τέλος.

Οι σοβαρότερες επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τη λίστα που έδωσε η ΟΛΜΕ είναι οι εξής:

- Μείωση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία κατά 33% την πενταετία 2009 – 2013 και κατά 47% μέχρι το 2006.

- 30.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που σημαίνει μείωση 30% από τον Ιούνη του 2010. (15.000 από αυτούς μέσα στο καλοκαίρι του 2013). Από 102.360 το 2010, οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας έφθασαν τους 72.428 το 2013.

- Απολύσεις 10.000 αναπληρωτών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μόλις 320 αναπληρωτές προσλήφθηκαν εφέτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 3.757 το 2012-13 (91% μείωση) και 5.527 το 2011-12 (94 % μείωση).

- Κλείσιμο σχολείων και κατάργηση των εκπαιδευτικών υποστηρικτικών δομών (βιβλιοθήκες, ενισχυτική, ΠΔΣ, Συμβουλευτικοί σταθμοί, δομές ΣΕΠ κ.λπ). Πάνω από 1.200 σχολεία στην ΠΕ και ΔΕ από το 2011 και, προσφάτως, 102 ΕΠΑΣ έκλεισαν.

- Κατάργηση τριών σημαντικών τομέων στα δημόσια επαγγελματικά λύκεια και στις επαγγελματικές σχολές (υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών, αισθητικής-κομμωτικής) με αποτέλεσμα 20.000 μαθητές να μη βρίσκουν την ειδικότητά τους και να τεθούν σε διαθεσιμότητα – απόλυση 2.122 εκπαιδευτικοί και 302 σε υποχρεωτική μετάταξη σε διοικητικές θέσεις.

- Μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών έως και 45% για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς. Εισαγωγικός μισθός 640 ευρώ από 1.070 και καταληκτικός 1.400 ευρώ από 1.600 καθαρά. Μείωση των συντάξεων και του εφάπαξ.

- Υποχρεωτική μετάταξη 5.000 εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε διοικητικές θέσεις.

- Αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά 2 ώρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες εκπαιδευτικοί να χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι στην περιοχή τους.

- Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στους 30. Μετακινήσεις μαθητών σε άλλα σχολεία για να μη δημιουργούνται μικρότερα τμήματα.

- Καθιέρωση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που θα σχετίζεται με τη μισθολογική και τη βαθμολογική εξέλιξη αλλά και τις επιδόσεις των μαθητών και θα οδηγεί στη χειραγώγηση αλλά ακόμα και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.

- Αυταρχικό πλέγμα νόμων (νέο πειθαρχικό, ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, αξιολόγηση κ.λπ.), που μαζί με τις διαθεσιμότητες, απολύσεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις δημιουργούν ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας, διαλύοντας συγχρόνως και κάθε συλλογικότητα στο σχολείο.

- Νέος νόμος για την εκπαίδευση (Λύκειο-ΤΕΕ). Η κυβέρνηση ψήφισε το νέο νόμο 4186/13, εγκαθιστώντας ένα σκληρό, εξετασιοκεντρικό σύστημα με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλες τις τάξεις, τόσο στο γενικό όσο και το επαγγελματικό λύκειο, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της μαθητικής διαρροής και των φροντιστηρίων και θα οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα μαθητών στην πρόωρη, στενή και φτηνή κατάρτιση (με τη δημιουργία των ΣΕΚ μετά το Γυμνάσιο). Παραχωρείται ένα μέρος της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στους ιδιώτες και εισάγεται η μαθητεία, δηλαδή η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ακόμα και ανηλίκων η οποία θα αντικαταστήσει την εκπαιδευτική διαδικασία.

ΚΟΝΤΡΑ - ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΗ
 
πηγή: εφημερίδα Κόντρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου