Περισσότεροι από οκτώ μήνες χρειάσθηκαν ώστε η δικαστής του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία θα εκδίκαζε την προσφυγή των φορέων του Κιλκίς κατά του διαγωνισμού που δίνει τα μεταλλεία του τόπου τους στον Άκτωρ, να παραδεχθεί ότι είχε κώλυμα, καθώς ο σύζυγός της εργάζεται στην τεχνική εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα!
Στις 31 Ιουλίου 2012 (ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές) η κυβέρνηση Σαμαρά υπέγραψε την κατακύρωση του διαγωνισμού για τα μεταλλεία Κιλκίς στον Άκτωρ ΑΤΕ. Ο διεθνής διαγωνισμός ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2012 και αφορούσε την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου της περιοχής των Κρουσσίων για την εγκατάσταση μεταλλείων χαλκού - χρυσού. Η περιοχή συμπεριλαμβάνει 12 κατοικημένα χωριά και τη λεκάνη απορροής του Γαλλικού ποταμού, από την οποία υδρεύονται η πόλη του Κιλκίς, πολλά χωριά και ένα μέρος του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης. Παρά το ότι ο διαγωνισμός ήταν διεθνής και αφορούσε κοιτάσματα αξίας 1,5 έως και 7 δισ. ευρώ, μόνο δύο εταιρείες έκαναν προσφορές, ο Άκτωρ ΑΤΕ και η ΕΛΜΙΝ Α.Ε...

Προσφυγή και αναβολές

Τον Οκτώβριο του 2012 εννέα φορείς του νομού κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών προκειμένου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Η δικάσιμος ορίζεται για τις 5 Απριλίου 2013. Όμως εκείνη την ημερομηνία ανακοινώνεται από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ότι αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης. Αιτία της αναβολής είναι η μη υποβολή από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος των θέσεων του, παρόλο που υπήρχε αρκετός χρόνος (τουλάχιστον πέντε μήνες) για να γίνει αυτό. Δηλαδή το ΥΠΕΚΑ μπορεί να ολοκληρώσει έναν διεθνή διαγωνισμό μέσα σε έξι μήνες, αλλά χρειάζεται πάνω από πέντε μήνες για να συντάξει και να καταθέσει τις θέσεις του!

Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου 2013. Οι δικηγόροι και οι φορείς του Κιλκίς παρουσιάστηκαν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης του διαγωνισμού. Πάλι δεν παρευρίσκεται κανένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, που (αφού έδωσε τα μεταλλεία στον όμιλο Μπόμπολα) συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει τη δουλειά του.

Οκτώ μήνες με τη δικογραφία

Οι δικηγόροι πληροφορούν τους φορείς ότι η υπόθεση οδηγείται εκ νέου αναβολή επειδή η εισηγήτρια δηλώνει προσωπικό κώλυμα, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς ποιο είναι αυτό. Πραγματικά ανακοινώνεται από την πρόεδρο αναβολή για τις 8 Νοεμβρίου 2013 και μόνο μετά από πιέσεις του δικηγόρου των φορέων η εισηγήτρια ανακοινώνει δημόσια στο ακροατήριο ότι το προσωπικό της κώλυμα συνίσταται στο ότι ο σύζυγός της εργάζεται στην εταιρεία Άκτωρ ΑΤΕ!

Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη δικαστής έχει χρεωθεί την υπόθεση και έχει στα χέρια της τον φάκελο με όλη την επιχειρηματολογία των φορέων από την αρχή της υπόθεσης, δηλαδή από τις αρχές του 2013. Πέρασαν πάνω από οκτώ μήνες για να ενημερώσει για το προσωπικό της κώλυμα!

Υπενθυμίζεται ότι τα μεταλλεία Κιλκίς κατέληξαν στον όμιλο Μπόμπολα ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο. Στις 13 Ιουλίου 2011 το υπουργείο Περιβάλλοντος άνοιξε το θέμα με επιστολή του στην Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, στις 31 Ιουλίου 2012 ο διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί. Ίσως γι' αυτόν τον λόγο ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε ενημερώσει τους φορείς του Κιλκίς πως "ορισμένοι κύκλοι εδώ και τρία χρόνια προωθούν το θέμα και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι και σήμερα" και ότι "δίνουν χάντρες για διαμάντια" και επομένως δεν τίθεται θέμα ενίσχυσης της εθνικής ή της τοπικής οικονομίας.

Ερώτηση Ειρ. Αγαθοπούλου, Γ. Γεωργαντά, Θ. Παραστρατίδη

Η εξόρυξη στο Κιλκίς έχει βρει αντίθετη όλη την τοπική κοινωνία, όπως έχει φανεί από χιλιάδες υπογραφές και συνελεύσεις από 70 φορείς του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 24 Αυγούστου 2012 κατατέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του νομού και από τους τρεις βουλευτές του Κιλκίς, την Ειρήνη Αγαθοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Γιώργο Γεωργαντά της Ν.Δ. και τον Θόδωρο Παραστρατίδη που εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε.

Πηγή: Η Αυγή

διαβάστε ακόμη:

Εφημερίδα "Ο Δρόμος" για την 2η αναβολή του δικαστηρίου την 20/9/2013