Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Στερεό και υγρό σαπούνι


  ΣΤΕΡΕΟ ΣΑΠΟΥΝΙ (Σε μπάρα που λένε και οι αγγλοσάξονες)

Μην πάει το μυαλό σου στο κακό δεν πρόκειται να σαπουνίσουμε τις μπάρες στα στριπτιζάδικα για να πέφτουν οι κοπέλες. Πρόκειται να μάθουμε όμως να φτιάχνουμε σαπούνι με τα χεράκια μας, σπιτικό και από ελαιόλαδο.
Λοιπόν, άπλυτοι όλου του κόσμου ανοίξτε τα μάτια και τα αφτιά και ακούστε τι χρειάζεται η παρασκευή σαπουνιού. Ευκολάκι είναι έτσι; Μη φοβάστε.



Ας αρχίσουμε με τα ΥΛΙΚΑ. Τι χρειάζεται κάποιος για κάτι τέτοιο; ……………………..
Τα σκεύη που χρειαζόμαστε είναι:
1. Μία κατσαρόλα (ατσάλινη) ή μία γαβάθα (ατσάλινη πάντα) μεγάλη
2. Μία ζυγαριά
3. Μία κανάτα γυάλινη πυρίμαχη βαθμονομημένη να μετράει λίτρα και υποδιαιρέσεις του λίτρου.
4. Ένα αναδευτήρα χειρός ή ηλεκτρικό ή ένα κουτάλι μεγάλο
5. Ένα σκεύος που θα χρησιμεύσει σαν φόρμα για να χύσουμε το σαπούνι ή φορμάκια έτοιμα
Τα υλικά για το σαπούνι είναι
1. Ελαιόλαδο 1 λίτρο
2. Νερό αποσταγμένο ή βρόχινο 335 ml (μιλιλίτρα)
3. Καυστική σόδα (Υδροξείδιο του νατρίου NaOH) 127 gr (γραμμάρια)
4. Άρωμα 3-5 ml (μιλιλίτρα)
Υλικά για την ασφάλεια μας:
1. Γάντια
2. Πλαστικά γυαλιά
3. Ξύδι
Το γυάλινο σκεύος, και το άρωμα μπορούμε να τα αγοράσουμε από το κέντρο στην Αθήνα εκεί που πουλάνε χημικά. Εγώ γνωρίζω ένα και για να μη σας παιδεύω θα πω ότι είναι ο Ρουμπουλάκης, Σωκράτους 30. Μπορείτε όμως να τα αγοράσετε από οπουδήποτε που πουλάνε χημικά προϊόντα.
Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τα υλικά μας
Θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα που να είναι από ατσάλι (είναι οι περισσότερες)  όχι αλουμίνιο.

Για να σιγουρευτείτε μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος που γράφει stainless steel επίσης μπορεί να γράφει και “για να μαγειρέψετε γυρίστε την κατσαρόλα από την άλλη πλευρά”. Εντάξει;

Επίσης θα χρειαστούμε μία ζυγαριά γραμμαρίων. Εδώ, οι έμποροι ναρκωτικών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγοράσουμε μία. Θα μας φανεί χρήσιμη όταν θα ζυγίσουμε την καυστική σόδα ή όταν θα θελήσουμε να αλλάξουμε επάγγελμα.

Μία κανατούλα γυάλινη, τρελή και βαθμονομημένη του ενός λίτρου για να μετράμε τα υλικά μας.

Ένα αναδευτήρα, για να κάνουμε τον κόσμο άνω κάτω, που μπορεί να είναι ηλεκτρικός

ή χειρός

Ένα βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το λάδι.

Που μπορούμε να το βρούμε; Το συστατικό αυτό συχνάζει μέσα σε φριτέζες και τηγάνια και του αρέσει να κολυμπάει στο Σαρωνικό αφού το χύσουμε στο νεροχύτη, και κάνει παρέα στα ψάρια. Τα ψάρια όμως δεν το γουστάρουνε καθόλου για παρέα. Μαζεύουμε λοιπόν το λάδι (χωρίς τις πατάτες που έχουν περισσέψει κατά προτίμηση, αφού δεν δίνουν ωραία νότα στο σαπούνι μας), με τη βοήθεια από ένα σουρωτήρι, και το φυλάμε σε ένα δοχείο μέχρι να αποφασίσουμε να το κάνουμε σαπούνι. Το ίδιο κάνουμε και με το λάδι που περισσεύει από το τηγάνι.

Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε σαπούνι και από ελαιόλαδο που δεν έχει τηγανιστεί αλλά δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο large τύποι. Σαπούνι θα φτιάξουμε, όχι δημόσιο έργο.
Ένα άλλο βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ και το ζητάμε σαν αποσταγμένο νερό  (κυκλοφορεί σε 4 λιτρα)

ή να το πάρουμε δωρεάν-παιδεία από τη βροχή βάζοντας μία λεκάνη κάτω από την υδρορροή τις μέρες που βρέχει.

Τέλος θα χρειαστούμε καυστική σόδα (Υδροξείδιο του νατρίου NaOH). Αυτό μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά που πουλάνε είδη κιγκαλερίας. Είναι αυτά τα μαγαζιά που δεν ήξερες μέχρι τώρα ότι λέγονται έτσι και πουλάνε τα πάντα. Από χρώματα και βίδες, μέχρι κουρτινόξυλα και χερούλια. Αυτά ακριβώς είναι τα μαγαζιά ειδών κιγκαλερίας. Μπαίνεις μέσα και ζητάς καυστική σόδα. Σου δίνει ένα σακουλάκι με άσπρες σκληρές νιφάδες, το παίρνεις, το πας σπίτι, και κάθεσαι και το κοιτάς μέχρι να διαβάσεις παρακάτω. Προσοχή ! Μακρυά από παιδιά. Είναι καυστικό και επικίνδυνο. Aν έρθει σε επαφή με το δέρμα μπορεί να το συνοδεύουν άνετα οι πατάτες φούρνου. Η καυστική σόδα μοιάζει κάπως έτσι

Θα χρειαστούμε μία φόρμα για να χύσουμε το σαπούνι μέχρι να στερεοποιηθεί. Για αυτή τη δουλειά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε ένα ρηχό ταψί που θα του στρώσουμε από πάνω ένα αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολα) όπως αυτή που χρησιμοποιούμε στο ψήσιμο (πουλάνε στο σούπερ μάρκετ) είτε έτοιμα ελαστικά φορμάκια όπως τα παρακάτω

Αν θέλουμε να μυρίζει ωραία το σαπούνι μας μπορούμε (προαιρετικό αλλά ενδείκνυται) να χρησιμοποιήσουμε άρωμα.

Για να ανακατέψουμε τα υλικά μας και να φτιάξουμε επιτέλους σαπούνι θα χρειαστούμε ακόμη μερικά υλικά για την ασφάλειά μας. Όπως είμαι σίγουρος ότι υποψιάστηκες, η σόδα είναι ένα προϊόν που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα δεν του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό όταν θα είμαστε στο στάδιο της σόδας θα χρειαστεί να φοράμε γάντια πλαστικά κουζίνας από το σούπερ μάρκετ, ή γάντια χειρουργικά (αυτά τα λεπτά) ώστε να μην πέσει η καυστική σόδα στα χέρια μας και αρχίσει το πάρτι πριν την ώρα του.

Θα φορέσουμε προστατευτικά γυαλιά (κι αυτά από τα είδη κιγκαλερίας). Με αυτά τα γυαλιά καλυπτόμαστε από το ενδεχόμενο να βλέπουμε τον κόσμο τρύπιο.

καθώς επίσης και ξύδι

Επειδή το καυστικό νάτριο αποτελεί βάση και το ξύδι είναι οξύ και όπως είμαι σίγουρος ότι θα θυμάσαι από το γυμνάσιο (άλλωστε σιγά, πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; ) οξέα και βάσεις αλληλοεξουδετερώνονται. Θα το έχουμε πάντα δίπλα μας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πέσει πάνω μας η καυστική σόδα. Τότε αμέσως ρίχνουμε πάνω ξύδι και η καύση σταματάει. Είναι ένα προϊόν απαραίτητο καθ όλη τη διάρκεια της παρασκευής του σαπουνιού. Προσοχή. Αν το ξύδι είναι καινούργιο έχουμε προνοήσει να κόψουμε το καπάκι ασφαλείας που έχει στο πάνω μέρος. Να είναι δηλαδή προς χρήση το ξύδι. Μην περιμένουμε εκείνη την ώρα να βρούμε μαχαίρια ή να το κόβουμε με τα δόντια ενώ κάνουμε τους πρωταγωνιστές στο “dancing with the stars” από τον πόνο έτσι;
Αφού μαζέψαμε όλα τα υλικά, πάμε να δούμε πως γίνεται η διαδικασία σαπωνοποίησης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν να αρχίσουμε να ανακατεύουμε μαγικά φίλτρα, είναι να δουλέψουμε σε ένα χώρο που είναι καθαρός και δεν έχει περιττά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα

Μετράμε με το δοσομετρητή το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε και το χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σύνολο λαδιού: ένα λίτρο

Στη συνέχεια βάζουμε το νερό μέσα στο γυάλινο πυρίμαχο δοσομετρητή και μετράμε τη στάθμη να πάει στα λίτρα που θέλουμε.

Στο σημείο αυτό θα ρίξουμε την καυστική καυστική σόδα μέσα στο νερό. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει είτε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο καλά αεριζόμενο, να βλέπουμε τουλάχιστον κάτι τέτοιο από εκεί που θα καθόμαστε

είτε να είμαστε κάτω από τον αναμμένο απορροφητήρα επειδή οι αναθυμιάσεις που θα προκύψουν είναι επικίνδυνες ακόμη και στην εισπνοή τους (κάψιμο στο εσωτερικό της μύτης )

Ρίχνουμε λίγο λίγο την καυστική σόδα μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσοχή την καυστική σόδα μέσα στο νερό όχι το αντίθετο. (Ρε πού..τη μου, ούτε οδηγίες για Αμερικάνους να έφτιαχνα)

Από πίσω φαίνεται και η μπισκοτοθήκη. Όποιος θέλει ας πάρει ένα μπισκοτάκι.
Ανακατεύουμε με τον αναδευτήρα χειρός ή με ένα κουτάλι (μη φοβάστε δεν παθαίνει τίποτε) μέχρι να λιώσει η καυστική σόδα.

Όταν η καυστική σόδα διαλυθεί, το νερό από θολό που είναι, θα αποκτήσει διαύγεια και θα ξαναγίνει καθαρό όπως ήταν πριν. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι τώρα το νερό είναι καυτό. Με την εισαγωγή της καυστικής σόδας στο νερό αναπτύσσεται θερμοκρασία.

Βγάζουμε από μέσα το κουτάλι και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Έπειτα πιάνουμε το γυάλινο δοχείο με το μείγμα και το οδηγούμε σε ένα χώρο ασφαλές μακρυά από παιδιά, κατοικίδια, παππούδες με Αλσχάιμερ κλπ. και το αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει. Για τους Αμερικάνους δικομανείς: μη βάζετε την καυστική σόδα για να κρυώσει στο ψυγείο, μη βάζετε παγάκια μέσα, μην βάζετε μέσα τα δάχτυλά σας ή τη μύτη σας ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματός σας.
Αφού έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι να κρυώσει το μείγμα (κανένα εικοσάλεπτο, εξαρτάται την θερμοκρασία περιβάλλοντος) μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία για τη φόρμα μας (για αυτούς που δεν έχουν έτοιμα φορμάκια), να πάρουμε τη φίλη μας τηλέφωνο να πούμε όλα τα τελευταία νέα, να κάνουμε ένα μπανάκι και να περιμένουμε το έτερον ήμισυ κλπ.
Όταν κρυώσει το μείγμα μας, και αφού βεβαιωθούμε ότι δεν το έχει πιει κανείς κατά τη διάρκεια, το παίρνουμε και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι

ανακατεύοντας συγχρόνως για δύο τρία λεπτά ώστε να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Αφού ανακατέψουμε καλά και πριν αρχίσει να πήζει το υλικό μας (πήζει μετά από τα 5-7 λεπτά) , ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε φτιάξει με το ρηχό ταψί στρωμένο με το χαρτί μαγειρικής ή τα φορμάκια μας

Βάζουμε τα φορμάκια σε ένα μέρος μακρυά από περίεργα μάτια, μην τα δει κάποιος και νομίζει ότι είναι κρεμ καραμελέ και τα χλαπακιάσει, και τα αφήνουμε εκεί μέχρι την άλλη μέρα που θα έχουν στερεοποιηθεί αρκετά ώστε να μπορούμε να τα βγάλουμε από τη φόρμα. Όσοι χρησιμοποιούν το ταψί, έπειτα από 24 ώρες θα βγάλουνε το σαπούνι από το ταψί και με ένα μαχαίρι θα το κόψουνε σε κομμάτια επειδή είναι λίγο δύσκολο να πλυθούμε με ένα σαπούνι σε μέγεθος ταψιού. Αν περάσουν περισσότερο από δύο εικοσιτετράωρα το σαπούνι θα αρχίζει να σκληραίνει αρκετά και θα είναι αρκετά δύσκολο το κόψιμό του.
Όσοι χρησιμοποιούν φορμάκια θα έχουν το παρακάτω αποτέλεσμα

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι το σαπούνι δεν είναι έτοιμο προς χρήση. Δυστυχώς θα χρειαστεί να παραμείνετε άπλυτοι για ακόμη ένα μήνα μέχρι να ωριμάσει. Για να γίνει αυτό βάζουμε το σαπούνι χωρίς συσκευασία σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, ώστε να δώσουμε το χρόνο στην καυστικό νάτριο να βγει από μέσα και να εξουδετερωθεί ερχόμενο σε επαφή με τον αέρα. Στη συνέχεια μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε και επιτέλους να δείτε τη ζωή με άλλο μάτι.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο έλαιο, ή συνδιασμό λαδιών (πχ. έλαιο καρύδας με έλαιο μαρίδας και λάδι από την Κυρά Μαρία τη γειτόνισσα με λίγο Χαραλαμπέλαιο) μπορείτε να κατεβάσετε το excel-άκι που θα σας βοηθήσει να δείτε τις αναλογίες του νερού και της ποτάσας που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση.
Οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους και αυτούς που δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τη λέξη excel:

Πως χρησιμοποιούμε το excel-άκι σε έξι απλά βήματα:

1. Ανοίγουμε το excel-άκι πατώντας διπλό κλικ επάνω του. Βασικό αυτό. Όποιος παραλείψει αυτό το βήμα δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
. Το excel είναι καλό παλικάρι αλλά έχει ένα ελάττωμα. Έχει πολλές στήλες και πολλές γραμμές. Υπερβολικά πολλές όμως. Εκεί που τέμνεται μία γραμμή με μία στήλη γεννιέται ένα κελί. Παρεμπιπτόντως έτσι γεννιούνται και τα παιδιά. Να φέρω ένα παράδειγμα τώρα για να γίνει κατανοητή και η ονοματοδοσία του κάθε κελιού (τα βαφτίσια δηλαδή): Εκεί που τέμνεται η δεύτερη στήλη με την ονομασία Β με τη δεύτερη σειρά με τον αριθμό 2 είναι το κελί Β2.  Ευκολάκι έτσι;
Τώρα που έχεις γίνει expert στο excel πάμε και στο βήμα 2

, Αν θέλουμε στερεό σαπούνι περνάμε στο βήμα 3
. Αν θέλουμε υγρό σαπούνι πατάμε επάνω εκεί που γράφει “NaOH” (κελί C4) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει τα τελευταία χρόνια η νοημοσύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων, δηλαδή προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε “ΚΟΗ”.

. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο περνάμε στο βήμα 4.
. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λάδι πηγαίνουμε στην στήλη “Oil”, που την έχει βάψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα χεράκια του, πατάμε επάνω εκεί που γράφει “Olive” (κελί Β9) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε το λάδι που θέλουμε.
3γ. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα έλαιο πατάμε στο κελί που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το κελί που γράφει “Olive” (κελί Β10) και εμφανίζεται ακόμη μία λίστα με λάδια. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε με το βελάκι και περνάμε στο βήμα 4.
3δ. Αν έχουμε και τρίτο λάδι πάμε και στο κελί Β11 κλπ κλπ

4. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα λάδι του ενός λίτρου για να φτιάξουμε το σαπούνι μας περνάμε στο βήμα 5
. Αν χρησιμοποιήσουμε λιγότερη (ή περισσότερη) ποσότητα λαδιού ή συνδυασμό λαδιών, πηγαίνουμε στη στήλη που γράφει “Λίτρα” σε κομουνιστικό φόντο και πατάμε επάνω στο κελί που γράφει “1000″ (κελί Η9) και γράφουμε την ποσότητα σε λίτρα του πρώτου λαδιού που έχουμε επιλέξει.
4β. Αν χρησιμοποιούμε και δεύτερο έλαιο πατάμε και στο ακριβώς από κάτω κελί (κελί Η10) και γράφουμε την ποσότητα που έχει το δεύτερο κατά σειρά έλαιο μας.
. Αν έχουμε και τρίτο λάδι γράφουμε την ποσότητά του στο Η11 κλπ κλπ

5. Κοιτάμε προσεκτικά τις τιμές που εμφανίζονται με πορτοκαλί φόντο (κόκκινα, πορτοκαλί πράσινα, αυτό δεν είναι excel είναι η σημαία του gay pride). Το γνωρίζω φίλε/η μου ότι δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτές οι τιμές, θα σου εξηγήσω αμέσως.
Τώρα πήγαινε και κοίτα την τιμή που αναγράφεται στο κελί D28. Το βρήκες; Ωραία. Αυτή λοιπόν η τιμή μας λέει σε γραμμάρια πόση βάση (καυστική ποτάσα ή καυστικό νάτριο)  πρέπει να βάλουμε. Ωραία μέχρι εδώ; Πάμε παρακάτω.
Πήγαινε τώρα στο κελί D29. Πήγες; Ωραία. Εκεί λοιπόν γράφει την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείς.
Τώρα μπορείς να φτιάξεις παπάδες είμαι σίγουρος.

6. Πήγαινε στο κελί 33 στον Κορυδαλλό. Αν είναι μέσα τίγκα στους πολιτικούς αυτό σημαίνει ότι η δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της ή ότι έχει γίνει επανάσταση, αν είναι μέσα πρεζάκια που τους έβαλαν μέσα επειδή αντιμετωπίζουν ακόμη τους ψυχικά και σωματικά ασθενείς σαν εγκληματίες, να είσαι σίγουρος ότι σου κόβουν ακόμη τους μισθούς και τις συντάξεις.

* Τις καλές φωτογραφίες τις τράβηξε ο Αντερέας, τις υπόλοιπες τις βρήκα στο ιντερνετ.

 πηγή: tkant


ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Το υγρό σαπούνι το άφησα δεύτερο επειδή έχει ένα μικρό βαθμό δυσκολίας σε σχέση με το σαπούνι σε μπάρα και είναι σίγουρα πιο χρονοβόρο. Το πλεονέκτημά του όμως είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οπότε δεν θα χρειαστεί να κάνετε υπομονή ένα μήνα για να πλυθείτε όπως το προηγούμενο.
Ας δούμε κι εδώ τα ΥΛΙΚΑ μας. Τι χρειάζεται κάποιος για να κάνει υγρό σαπούνι; ………………..
Τα σκεύη που χρειαζόμαστε είναι:
1. Μία κατσαρόλα (ατσάλινη) μεγάλη που να χωράει τουλάχιστον  τέσσερα πέντε λίτρα
2. Μία ζυγαριά
3. Μία κανάτα γυάλινη πυρίμαχη βαθμονομημένη να μετράει λίτρα και υποδιαιρέσεις του λίτρου.
4. Ένα αναδευτήρα χειρός ή ηλεκτρικό και ένα κουτάλι μεγάλο
5. Ένα θερμόμετρο που να μετράει μέχρι τους 100 βαθμούς Κελσίου.
Τα υλικά για το σαπούνι είναι
1. Ελαιόλαδο 1 λίτρο
2. Νερό αποσταγμένο ή βρόχινο 560-ml (μιλιλίτρα) για την παρασκευή της ποτάσας. Σύνολο όμως 4 λίτρα για την αραίωση
3. Καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH) 179 gr (γραμμάρια)
4. Άρωμα 5-15 ml (μιλιλίτρα)
Υλικά για την ασφάλεια μας:
1. Γάντια
2. Πλαστικά γυαλιά
3. Ξύδι
Το γυάλινο σκεύος, το άρωμα, την καυστική ποτάσα, καθώς και το θερμόμετρο μπορούμε να τα αγοράσουμε από το κέντρο στην Αθήνα εκεί που πουλάνε χημικά. Εγώ γνωρίζω ένα και για να μη σας παιδεύω θα πω ότι είναι ο Ρουμπουλάκης, Σωκράτους 30. Μπορείτε όμως να τα αγοράσετε από οπουδήποτε αλλού που πουλάνε χημικά προϊόντα.
Ξεκινάμε να γνωρίσουμε τα υλικά μας (όποιος έχει δοκιμάσεινα φτιάξει σαπούνι σε μπάρα ας κάνει μόνο ένα γρήγορο διάβασμα μέχρι την αρχή της διαδικασίας παρασκευής η οποία είναι λίγο διαφορετική)
Θα χρειαστούμε μία κατσαρόλα που να είναι από ατσάλι (είναι οι περισσότερες)  όχι αλουμίνιο.

Για να σιγουρευτείτε μπορείτε να δείτε στο κάτω μέρος που γράφει stainless steel επίσης μπορεί να γράφει και “για να μαγειρέψετε γυρίστε την κατσαρόλα από την άλλη πλευρά”. Εντάξει;

Επίσης θα χρειαστούμε μία ζυγαριά γραμμαρίων. Εδώ, οι έμποροι ναρκωτικών δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αγοράσουμε μία. Θα μας φανεί χρήσιμη όταν θα ζυγίσουμε την καυστική ποτάσα ή όταν θα θελήσουμε να αλλάξουμε επάγγελμα.

Μία κανατούλα γυάλινη, τρελή και βαθμονομημένη του ενός λίτρου για να μετράμε τα υλικά μας.

Ένα αναδευτήρα, για να κάνουμε τον κόσμο άνω κάτω, που μπορεί να είναι ηλεκτρικός

ή χειρός

Ένα βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το λάδι.

Που μπορούμε να το βρούμε; Το συστατικό αυτό συχνάζει μέσα σε φριτέζες και τηγάνια και του αρέσει να κολυμπάει στο Σαρωνικό αφού το χύσουμε στο νεροχύτη, και κάνει παρέα στα ψάρια. Τα ψάρια όμως δεν το γουστάρουνε καθόλου για παρέα. Μαζεύουμε λοιπόν το λάδι (χωρίς τις πατάτες που έχουν περισσέψει κατά προτίμηση, αφού δεν δίνουν ωραία νότα στο σαπούνι μας), με τη βοήθεια από ένα σουρωτήρι, και το φυλάμε σε ένα δοχείο μέχρι να αποφασίσουμε να το κάνουμε σαπούνι. Το ίδιο κάνουμε και με το λάδι που περισσεύει από το τηγάνι.

Μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε σαπούνι και από ελαιόλαδο που δεν έχει τηγανιστεί αλλά δεν υπάρχει λόγος να είμαστε τόσο large τύποι. Σαπούνι θα φτιάξουμε, όχι δημόσιο έργο.
Ένα άλλο βασικό συστατικό που θα χρειαστούμε είναι το νερό. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να το αγοράσουμε από το σούπερ μάρκετ και το ζητάμε σαν αποσταγμένο νερό  (κυκλοφορεί σε 4 λιτρα)

ή να το πάρουμε δωρεάν-παιδεία από τη βροχή βάζοντας μία λεκάνη κάτω από την υδρορροή τις μέρες που βρέχει.

Τέλος θα χρειαστούμε καυστική ποτάσα (υδροξείδιο του καλίου KOH). Αυτό μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά που πουλάνε χημικά Δεν είναι κάτι που μπορούμε να το πάρουμε από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς επειδή δεν φτιάχνει ο καθένας υγρό σαπούνι . Σου δίνει ένα σακουλάκι με άσπρες σκληρές νιφάδες, το παίρνεις, το πας σπίτι, και κάθεσαι και το κοιτάς μέχρι να διαβάσεις παρακάτω. Προσοχή ! Μακρυά από παιδιά. Είναι καυστικό και επικίνδυνο.
Η καυστική ποτάσα μοιάζει κάπως έτσι

Αν θέλουμε να μυρίζει ωραία το σαπούνι μας μπορούμε (προαιρετικό αλλά ενδείκνυται) να χρησιμοποιήσουμε άρωμα.

Για να ανακατέψουμε τα υλικά μας και να φτιάξουμε επιτέλους σαπούνι θα χρειαστούμε ακόμη μερικά υλικά για την ασφάλειά μας. Όπως είμαι σίγουρος ότι υποψιάστηκες, η ποτάσα είναι ένα προϊόν που όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα δεν του συμπεριφέρεται με τον καλύτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό όταν θα είμαστε στο στάδιο της ποτάσας θα χρειαστεί να φοράμε γάντια πλαστικά κουζίνας από το σούπερ μάρκετ, ή γάντια χειρουργικά (αυτά τα λεπτά) ώστε να μην πέσει η καυστική ποτάσα στα χέρια μας και αρχίσει το πάρτι πριν την ώρα του.

Θα φορέσουμε προστατευτικά γυαλιά (κι αυτά από τα είδη κιγκαλερίας). Με αυτά τα γυαλιά καλυπτόμαστε από το ενδεχόμενο να βλέπουμε τον κόσμο τρύπιο.

καθώς επίσης και ξύδι

Επειδή το καυστικό νάτριο αποτελεί βάση και το ξύδι είναι οξύ και όπως είμαι σίγουρος ότι θα θυμάσαι από το γυμνάσιο (άλλωστε σιγά, πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; ) οξέα και βάσεις αλληλοεξουδετερώνονται. Θα το έχουμε πάντα δίπλα μας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και πέσει πάνω μας η καυστική ποτάσα. Τότε αμέσως ρίχνουμε πάνω ξύδι και η καύση σταματάει. Είναι ένα προϊόν απαραίτητο καθ όλη τη διάρκεια της παρασκευής του σαπουνιού. Προσοχή. Αν το ξύδι είναι καινούργιο έχουμε προνοήσει να κόψουμε το καπάκι ασφαλείας που έχει στο πάνω μέρος. Να είναι δηλαδή προς χρήση το ξύδι. Μην περιμένουμε εκείνη την ώρα να βρούμε μαχαίρια ή να το κόβουμε με τα δόντια ενώ κάνουμε τους πρωταγωνιστές στο “dancing with the stars” από τον πόνο έτσι;
Αφού μαζέψαμε όλα τα υλικά, πάμε να δούμε πως γίνεται η διαδικασία σαπωνοποίησης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙA
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε πριν να αρχίσουμε να ανακατεύουμε μαγικά φίλτρα, είναι να δουλέψουμε σε ένα χώρο που είναι καθαρός και δεν έχει περιττά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο ατύχημα

Μετράμε με το δοσομετρητή το λάδι που θα χρησιμοποιήσουμε και το χύνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Σύνολο λαδιού: ένα λίτρο. Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας και το ανάβουμε.

Φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία να είναι στους 75 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια βάζουμε το νερό μέσα στο γυάλινο πυρίμαχο δοσομετρητή και μετράμε τη στάθμη να πάει στα λίτρα που θέλουμε.

Στο σημείο αυτό θα ρίξουμε την καυστική καυστική ποτάσα μέσα στο νερό. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει είτε να βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο καλά αεριζόμενο, να βλέπουμε τουλάχιστον κάτι τέτοιο από εκεί που θα καθόμαστε

είτε να είμαστε κάτω από τον αναμμένο απορροφητήρα επειδή οι αναθυμιάσεις που θα προκύψουν είναι επικίνδυνες ακόμη και στην εισπνοή τους (κάψιμο στο εσωτερικό της μύτης )

Ρίχνουμε λίγο λίγο την καυστική ποτάσα μέσα στο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσοχή την καυστική σόδα μέσα στο νερό όχι το αντίθετο. (Αμερικανάκια, μην το ξαναπώ)

Από πίσω φαίνεται και η μπισκοτοθήκη. Όποιος έχει διαβάσει και το σαπούνι σε μπάρα δικαιούται και δεύτερο μπισκοτάκι.
Ανακατεύουμε με το κουτάλι (μη φοβάστε δεν παθαίνει τίποτε) μέχρι να λιώσει η καυστική ποτάσα.

Όταν η καυστική ποτάσα διαλυθεί, το νερό από θολό που είναι, θα αποκτήσει διαύγεια και θα ξαναγίνει διαυγές όπως ήταν πριν. Η μόνη διαφορά όμως είναι ότι τώρα το νερό είναι καυτό. Με την εισαγωγή της καυστικής ποτάσας στο νερό αναπτύσσεται θερμοκρασία.

Βγάζουμε από μέσα το κουτάλι και το ξεπλένουμε μα άφθονο νερό. Για τους Αμερικάνους δικομανείς: μη βάζετε την καυστική σόδα στην τροφιμοθήκη, στο ψυγείο, ή οπουδήποτε αλλού. Μη βάζετε μέσα τα δάχτυλά σας, τη μύτη σας ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματός σας.
Στη συνέχεια, και ενώ η καυστική ποτάσα είναι ακόμη καυτή τη ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στην κατσαρόλα με το λάδι το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στη θερμοκρασία των 75 βαθμών Κελσίου και θα παραμείνει σε αυτή τη θερμοκρασία μέχρι να τελειώσει η διαδικασία παρασκευής (τρεις ώρες)

ανακατεύοντας συγχρόνως για δύο τρία λεπτά ώστε να πάει παντού και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε

Και στη συνέχεια ανακατεύουμε λιγάκι για να μη βαρεθούμε. Γενικά μιλώντας την πρώτη μισή ώρα κάνουμε τέσσερα- πέντε ανακατέματα στο μαγικό φίλτρο που βρίσκεται μέσα στην κατσαρόλα. Το δεύτερο μισάωρο τα ανακατέματα γίνονται τρία -τέσσερα. Τα επόμενα μισάωρα που θα ακολουθήσουν θα ανακατεύουμε μία με δύο φορές ανά μισάωρο.
Κατά τη διάρκεια παρασκευής το περιεχόμενο της κατσαρόλας θα αλλάξει υφή και πυκνότητα. Στην αρχή θα είναι λίγο πιο πυκνό από το νερό

Στη συνέχεια (μετά από περίπου 20 λεπτά) θα γίνει λίγο πιο πυκνό σαν ζεστή κρέμα

Μετά από ακόμη 20 λεπτά θα γίνει ακόμη πιο πυκνό σαν πυκνός χυλός

Έπειτα από 15 λεπτά ακόμη θα αλλάξει χρώμα, θα στερεοποιηθεί ακόμη περισσότερο, και θα μεταμορφωθεί σε ένα πράσινο δράκο με φτερά που θα πετάει φλόγες από το στόμα του. Εδώ χρειάζεται λίγη προσοχή να λείπετε από το σπίτι και να πείτε στην πεθερά σας να πάει να ανακατέψει αυτό που είναι στην κατσαρόλα επειδή εσείς θα πεταχτείτε για λίγο στο περίπτερο.

Η συνολική διάρκεια ψησίματος είναι τρεις ώρες. Τρεις ώρες δηλαδή θα πρέπει να κρατάμε τη θερμοκρασία σταθερή στους 75 βαθμούς και να ανακατεύουμε με τη συχνότητα που σας περιέγραψα παραπάνω.
Όταν τελειώσει η διαδικασία του ψησίματος έχουμε ένα μείγμα έτοιμο για χρήση. Μας μένει μόνο η διαδικασία της υγροποίησης του μείγματος και είμαστε έτοιμοι. Για μετατρέψουμε τον πυκνό αυτό χυλό σε υγρό σαπούνι θα χύσουμε μέσα στην κατσαρόλα γύρω στα 3-3.5 λίτρα νερό. Καλό θα είναι να χύσουμε μόνο 3 λίτρα νερό μέσα και να περιμένουμε μέχρι να γίνει υγρό σαπούνι και εάν περισσέψει ακόμη στερεή μάζα, τότε να ρίξουμε μέσα και το υπόλοιπο 0.5 του λίτρου.

Όταν ρίξουμε το νερό μέσα θα πρέπει να κρατήσουμε τη θερμοκρασία όσο γίνεται περισσότερη ώρα στους 80 βαθμούς για να μπορέσει η στερεή μάζα να μετατραπεί σε υγρό σαπούνι. Η διαδικασία αυτή θα πάρει μία με δύο ημέρες. Κατά τη διάρκεια της αραίωσης θερμαίνουμε την κατσαρόλα μέχρι τους 80 βαθμούς δύο φορές την ημέρα ώστε να γίνει πιο γρήγορα η αραίωση.
Όταν ρίξουμε το νερό μέσα όπως θα δείτε στην προηγούμενη εικόνα το νερό είναι αραιό και διαυγές. Την επόμενη ημέρα όμως είναι πιο πυκνό και έχει πάρει το χρώμα του μείγματος. Αυτό είναι και το υγρό σαπούνι που περιμέναμε όπως θα δείτε και στην επόμενη φωτογραφία.

Όταν τελειώσει η φάση της υγροποίησης αφήνουμε το υγρό σαπούνι μας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα αιθέριο έλαιο με άρωμα ψαρόσουπα (ή όποιο άλλο αιθέριο έλαιο μας αρέσει) και ανακινούμε το δοχείο ώστε να εξαπλωθεί σε όλη τη μάζα του σαπουνιού.
Από τη στιγμή αυτή μπορείτε άφοβα να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε μπανάκι, να πλύνετε τα πιάτα ή ακόμη και τα ρούχα σας. Να το χρησιμοποιήσετε σαν γενικό υγρό καθαρισμού ή να το βάλετε σε ένα γυάλινο μπουκαλάκι και να λέτε σε όλους ότι φτιάξατε σαπούνι μόνοι σας.
Για οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να μου στείλετε ένα email στο tkant@live.com. Οι ποσότητες έχουν φτιαχτεί για ελαιόλαδο. Αν εσείς δεν έχετε ελαιόλαδο αλλά καστορέλαιο ή βούτυρο, καλό θα είναι να το αλλάξετε σε ελαιόλαδο για να είστε πιο υγιείς, ή να μου πείτε να σας στείλω άλλες δοσολογίες για τα μέτρα σας.
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο άλλο έλαιο, ή συνδιασμό λαδιών (πχ. έλαιο καρύδας με έλαιο μαρίδας και λάδι από την Κυρά Μαρία τη γειτόνισσα με λίγο Χαραλαμπέλαιο) μπορείτε να κατεβάσετε το excel-άκι που θα σας βοηθήσει να δείτε τις αναλογίες του νερού και της ποτάσας που θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε περίπτωση.
Οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους και αυτούς που δεν έχουν ακούσει ποτέ στη ζωή τους τη λέξη excel:

Πως χρησιμοποιούμε το excel-άκι σε έξι απλά βήματα:

1. Ανοίγουμε το excel-άκι πατώντας διπλό κλικ επάνω του. Βασικό αυτό. Όποιος παραλείψει αυτό το βήμα δεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
. Το excel είναι καλό παλικάρι αλλά έχει ένα ελάττωμα. Έχει πολλές στήλες και πολλές γραμμές. Υπερβολικά πολλές όμως. Εκεί που τέμνεται μία γραμμή με μία στήλη γεννιέται ένα κελί. Παρεμπιπτόντως έτσι γεννιούνται και τα παιδιά. Να φέρω ένα παράδειγμα τώρα για να γίνει κατανοητή και η ονοματοδοσία του κάθε κελιού (τα βαφτίσια δηλαδή): Εκεί που τέμνεται η δεύτερη στήλη με την ονομασία Β με τη δεύτερη σειρά με τον αριθμό 2 είναι το κελί Β2.  Ευκολάκι έτσι;
Τώρα που έχεις γίνει expert στο excel πάμε και στο βήμα 2

, Αν θέλουμε στερεό σαπούνι περνάμε στο βήμα 3
. Αν θέλουμε υγρό σαπούνι πατάμε επάνω εκεί που γράφει “NaOH” (κελί C4) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει την κατεύθυνση που παίρνει τα τελευταία χρόνια η νοημοσύνη των Ελλήνων ψηφοφόρων, δηλαδή προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε “ΚΟΗ”.

. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο ελαιόλαδο περνάμε στο βήμα 4.
. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε άλλο λάδι πηγαίνουμε στην στήλη “Oil”, που την έχει βάψει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τα χεράκια του, πατάμε επάνω εκεί που γράφει “Olive” (κελί Β9) και εμφανίζεται στο δεξί μέρος του κελιού ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Το πατάμε και επιλέγουμε το λάδι που θέλουμε.
3γ. Αν θέλουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα έλαιο πατάμε στο κελί που βρίσκεται ακριβώς από κάτω από το κελί που γράφει “Olive” (κελί Β10) και εμφανίζεται ακόμη μία λίστα με λάδια. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε με το βελάκι και περνάμε στο βήμα 4.
3δ. Αν έχουμε και τρίτο λάδι πάμε και στο κελί Β11 κλπ κλπ

4. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο ένα λάδι του ενός λίτρου για να φτιάξουμε το σαπούνι μας περνάμε στο βήμα 5
. Αν χρησιμοποιήσουμε λιγότερη (ή περισσότερη) ποσότητα λαδιού ή συνδυασμό λαδιών, πηγαίνουμε στη στήλη που γράφει “Λίτρα” σε κομουνιστικό φόντο και πατάμε επάνω στο κελί που γράφει “1000″ (κελί Η9) και γράφουμε την ποσότητα σε λίτρα του πρώτου λαδιού που έχουμε επιλέξει.
4β. Αν χρησιμοποιούμε και δεύτερο έλαιο πατάμε και στο ακριβώς από κάτω κελί (κελί Η10) και γράφουμε την ποσότητα που έχει το δεύτερο κατά σειρά έλαιο μας.
. Αν έχουμε και τρίτο λάδι γράφουμε την ποσότητά του στο Η11 κλπ κλπ

5. Κοιτάμε προσεκτικά τις τιμές που εμφανίζονται με πορτοκαλί φόντο (κόκκινα, πορτοκαλί πράσινα, αυτό δεν είναι excel είναι η σημαία του gay pride). Το γνωρίζω φίλε/η μου ότι δεν έχεις καταλάβει τι είναι αυτές οι τιμές, θα σου εξηγήσω αμέσως.
Τώρα πήγαινε και κοίτα την τιμή που αναγράφεται στο κελί D28. Το βρήκες; Ωραία. Αυτή λοιπόν η τιμή μας λέει σε γραμμάρια πόση βάση (καυστική ποτάσα ή καυστικό νάτριο)  πρέπει να βάλουμε. Ωραία μέχρι εδώ; Πάμε παρακάτω.
Πήγαινε τώρα στο κελί D29. Πήγες; Ωραία. Εκεί λοιπόν γράφει την ποσότητα του νερού που θα χρειαστείς.
Τώρα μπορείς να φτιάξεις παπάδες είμαι σίγουρος.

6. Πήγαινε στο κελί 33 στον Κορυδαλλό. Αν είναι μέσα τίγκα στους πολιτικούς αυτό σημαίνει ότι η δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της ή ότι έχει γίνει επανάσταση, αν είναι μέσα πρεζάκια που τους έβαλαν μέσα επειδή αντιμετωπίζουν ακόμη τους ψυχικά και σωματικά ασθενείς σαν εγκληματίες, να είσαι σίγουρος ότι σου κόβουν ακόμη τους μισθούς και τις συντάξεις.

Επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά ότι οι καλές φωτογραφίες είναι του Αντερέα ενώ οι υπόλοιπες από το ιντερνέτι

Καλή επιτυχία

πηγή: tkant

για περισσότερη βοήθεια σχετικά με τις ποσότητες λαδιών: http://www.thesoapcalculator.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου