Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Η ΑΚΤΩΡ επικρατέστερη για τον χρυσό Κιλκίς

Η ΑΚΤΩΡ επικρατέστερη για τον χρυσό Κιλκίς
Στην ΑΚΤΩΡ οδεύει η εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στο Κιλκίς καθώς η τεχνική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά στο σχετικό διαγωνισμό που προκήρυξε στις αρχές του έτους το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Στο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του μεταλλείου στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαρίου, Φύσκας, Κεντρικού Μυλοχωρίου και Αντιγονίου Κιλκίς κατατέθηκαν μόνο δύο προσφορές, από την ΑΚΤΩΡ και την εταιρεία αλουμινίου ΕΛΜΙΝ.
Η επικράτηση της ΑΚΤΩΡ προαναγγέλθηκε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ, όπου ο πρόεδρος της πρώτης Δημ. Κούτρας υποστήριξε πως έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά. Ετσι ο όμιλος θα συμμετέχει και στα τρία ορυχεία χρυσού της χώρας, καθώς είναι συνέταιρος της καναδικής Eldorado Gold που ελέγχει τα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και το ορυχείο Λόφου Περάματος στον Εβρο.
Στο Κιλκίς, σε χώρο έκτασης 91 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμάται πως τα αποθέματα χαλκού και άλλο μεταλλευμάτων προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ σε αξία περιεχομένων μετάλλων, ενώ η αξία των αναμενόμενων αποθεμάτων αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, το ΥΠΕΚΑ αλλάζει για πρώτη φορά τους όρους παραχώρησης μεταλλείων στην Ελλάδα προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, για πρώτη φορά, προβλέπεται ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα κατά το στάδιο των ερευνών (αυξάνεται κάθε χρόνο), το οποίο στην περίπτωση του Κιλκίς ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Το μίσθωμα θεωρήθηκε απαραίτητο ώστε να προχωρούν οι επενδύσεις γιατί έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου εταιρείες αποκτούν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης μεταλλείων, αλλά δεν επενδύουν, γιατί απλώς προσπαθούν να τα μεταπωλήσουν με γρήγορο κέρδος.
Οπως και στην περίπτωση των μεταλλείων Κασσάνδρας, το σχέδιο για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού έχει προκαλέσει σοβαρές τοπικές αντιδράσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ο καναδός πρέσβης Ρ. Πεκ επισκέφτηκε τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη διαμαρτυρόμενος για τις συνεχείς καθυστερήσεις στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Η εταιρεία έχει λάβει σειρά αδειών, αλλά οι κάτοικοι συνεχίζουν τις προσφυγές και τις διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα κατασκευής του ορυχείου.
 
πηγή: Σοφοκλέους 10 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου