Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η Ανταλλακτική Οικονομία απάντηση στην κρίση


«Πού σε βρίσκω;» «Σε μια φίλη, ήρθα να μου βάλει ένα φερμουάρ στο παντελόνι. Για αντάλλαγμα, την άλλη εβδομάδα θα της κρατήσω λίγες ώρες το παιδί». 
Η Μαρία Χούπη είναι από τα ιδρυτικά μέλη που πριν από 2 χρόνια δημιούργησαν το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 600 μέλη. Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται κατά δεκάδες σε όλη την Ελλάδα, η οποία, στα χρόνια της κρίσης, ανακαλύπτει όλο και περισσότερο την έννοια της αλληλεγγύης και πως το «εμείς» έχει περισσότερες πιθανότητες από το «εγώ».

Η ιδέα είναι απλή και πολύ πρακτική. Είναι, για παράδειγμα, μια παρέα 10 ατόμων. Και λέει ο καθένας τι μπορεί να κάνει. Ο ένας μπορεί να βάλει το αμάξι του για να μεταφέρει κάποιον άλλον στη δουλειά κάποιες συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Ο άλλος μπορεί να μαγειρέψει, να σιδερώσει, να επισκευάσει τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Κάποιος άλλος ίσως να πάει για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή για να μαζέψει τις ελιές. Και ανάλογα με τις ώρες που μπορεί να διαθέσει ο καθένας, και τη «δουλειά» που μπορεί να κάνει, συγκεντρώνει και τους αντίστοιχους πόντους, με τους οποίους «αγοράζει» αντίστοιχες υπηρεσίες.
Εάν τώρα τα 10 άτομα γίνουν 50 και μετά 1.000, η αρχική παρέα μετατρέπεται σε ένα κανονικό δίκτυο που καλύπτει μια μεγάλη γκάμα από υπηρεσίες και προϊόντα, χωρίς να χρειαστεί να διαθέσει κανείς ούτε ένα ευρώ, παρά μόνο την καλή του διάθεση. «Εννοείται πως όλα αυτά τα δίκτυα λειτουργούν βοηθητικά, δεν μπορούν να δώσουν άμεσες λύσεις σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, να πληρώσουν, ας πούμε, ένα λογαριασμό ή ένα δάνειο. Μας φέρνουν όμως πιο κοντά και ενισχύουν την ιδέα της αλληλεγγύης, την οποία είχαμε ξεχάσει λιγάκι στα χρόνια της καταναλωτικής ευμάρειας, της βιτρίνας και του ατομισμού», λέει η Μαρία.
Είναι απίστευτος ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η «τάση» της ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων, που άλλες φορές λειτουργεί με «πόντους», άλλες με εικονικά/κοινωνικά νομίσματα και άλλες με μπόνους, αλλά πάντα με το ίδιο αποτέλεσμα και (σχεδόν) πάντα μέσα από το Ίντερνετ.
Συντάκτης: Τάκης Σκριβάνος
Πηγή: athensvoice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου