Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εκπαιδευτικών Β/θμιας εκπαίδευσης Ν.Κιλκίς

Η γενική συνέλευση των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ν. Κιλκίς σήμερα 30-11-2011

δηλώνει την αντίθεσή της στη διάθεση δημοσίων εκτάσεων για την εξόρυξη μεταλλευμάτων χρυσού και χαλκού στα Κρούσσια και στο Πάικο του νομού Κιλκίς καθώς:

1. Η επεξεργασία των προϊόντων εξόρυξης είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία των κατοίκων καθώς χρησιμοποιούνται ουσίες ιδιαίτερα τοξικές (κυάνιο) στο διαχωρισμό των μεταλλευμάτων και ο κίνδυνος για τη μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα είναι άμεσος και μεγάλος.

2. Αυτού του τύπου οι εγκαταστάσεις είναι τραυματικές για το τοπίο ιδιαίτερα για σημεία υψηλού κάλλους και φυσικού πλούτου, όπως αυτά στα οποία αναφερόμαστε. Οι σύγχρονες μέθοδοι εκσκαφής είναι ιδιαίτερα έντονες και ταχείς και οδηγούν σε ουσιαστικά μη ελέγξιμη και μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική επέμβαση. Ο νομός μας στηρίζεται στους δύο πανέμορφους ορεινούς όγκους του Πάικου και των Κρουσσίων και δεν πρέπει να δεχτεί το βιασμό τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

3. Η όλη εγκατάσταση και δραστηριότητα παρά τις αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει σε περιβαλλοντικό επίπεδο δε θα ευνοήσει τον τόπο στο επίπεδο της ανάπτυξής του, καθώς δεν θα απασχοληθεί σημαντικός αριθμός κατοίκων των περιοχών κατά την παραγωγική διαδικασία καθώς η περιοχή δεν διαθέτει ούτε διέθετε ποτέ εξειδικευμένο προσωπικό σε μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και ο αριθμός των ανειδίκευτων εργατών που απαιτεί λόγω της μηχανοποιημένης δραστηριότητας δεν αποτελεί απασχόληση ικανή να οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου.
Πηγη: www.elmekilkis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου